Foss På Engelsk

Når Smitter Herpes

September 2, 2021, 11:18 am

Dette var et helt avgjørende vendepunkt i kampen mot smittsomme sykdommer. Vaksine kan bli vårt viktigste våpen for å bekjempe korona-pandemien. Se mer på video: I to videoserier har NMBU veterinærhøgskolen belyst utviklingen av smittsomme sykdommer i et kulturhistorisk og et evolusjonsbiologisk perspektiv. Hva er den historiske bakgrunnen for dagens situasjon? Hvordan er sykdommene blitt slik de er i dag? Hva kan vi vente oss i fremtiden? Videoseriene er hentet fra undervisningen ved NMBU, Veterinærhøgskolen. Du kan se smakebiter på de to seriene her: Kulturhistorisk tilbakeblikk Evolusjonsbiologisk perspektiv Eksempler på smittsomme sykdommer som opprinnelig kommer fra dyr APER: AIDS, zikafeber, gulfeber, denguefeber, vivax malaria, hepatitt B FLAGGERMUS: Ebola, marburgerfeber, SARS, covid-19 og rabies DRØVTYGGERE: Kopper, tuberkulose, sovesyke, miltbrann, vcjs GNAGERE: Pest, tyfus, lassafeber, leptospirose VILLFUGL: Falciparum malaria og kolera FJØRFE og GRIS: Pandemisk influensa DIVERSE HUSDYR: Barnesykdommene

Herpes - Sex og samfunn

Denne artikkelen er produsert og finansiert av NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - les mer. Rabies, borreliose, toksoplasmose, ebola, sovesyke, pest og nå korona. Alle er sykdommer som kommer fra dyr. Hvordan skjer det? Hvordan kan vi forsvare oss? Sykdommene som er nevnt over, er eksempler på såkalte zoonoser. Dette er sykdommer som smitter fra dyr til oss mennesker. (Det går nesten aldri andre veien). Det oppstår en ny, alvorlig zoonose omtrent hvert tiende år, ifølge Georg Kapperud. Han er professor emeritus ved Norges veterinærhøgskole NMBU. Årsaken er at verdensbefolkningen øker. Både husdyr og mennesker bor stadig tettere, og mange steder skjer dette med dårlige hygieneforhold. Nedbygging av skog og villmark gjør at vi kommer tettere på ville dyr. Det øker sjansene for at vi blir smittet. Varmere og våtere klima forsterker problemet, fordi en del bakterier, virus og parasitter kan spres lettere. – Smitten kan skje gjennom direkte kontakt med dyr, gjennom mat og vann, eller gjennom blodsugende flått og insekter.

Mange av disse smittestoffene har den fordelen at de kan forandre seg mye fortere enn oss mennesker. De er eksperter på å lage mange, nye varianter som evolusjonen kan virke på. – Vi mennesker utvikler oss veldig sakte. Vi får få barn, det tar tiår mellom hver generasjon og de aller fleste overlever, sier Kapperud. Der er det annerledes med virus og bakterier. Her går det fort unna. Det er ofte bare minutter mellom hver generasjon. Det kommer milliarder av forskjellige «barn» i løpet av kort tid. Og bare noen få, de aller best tilpasningsdyktige, overlever. – I løpet av den korte tiden en epidemi varer kan bakterier og virus gjennomgå drastiske forandringer. Det kan oppstå nye varianter som er farligere, har økt evne til å overleve og spres, eller er resistente mot antibiotika og desinfeksjonsmidler, sier Kapperud. – Koronaviruset endrer nok ikke genene våre Dersom menneske-genene skal forandre seg slik at vi arver motstand mot en sykdom, trenger vi lang tid. – Slike forandringer vil stort sett bare skje for de mest alvorlige sykdommene, de som reduserer muligheten til å få barn, forklarer Kapperud.

Når er black friday

når smitter herpes simplex når er black friday

Når smitter herpès génital

Herpes i underlivet kalles kjønnsherpes eller genital herpes. Virusene kan kryssmitte. Det vil si at dersom en person med munnherpes gir munnsex, kan personen som får munnsex bli smittet, og kan få kjønnsherpes. Dersom en som har kjønnsherpes får munnsex, kan den som gir munnsex få munnherpes. Når er man smittsom? Det er ikke enkelt å si når en person med herpesvirus er smittsom og ikke. Teoretisk sett vil en person med herpes være smittsom resten av livet, men i praksis regnes man som smittsom bare mens man har utbrudd. Herpesvirus kan nemlig skilles ut og smitte også utenom utbrudd. Dette gjelder særlig like før utbruddet. Som en tommelfingerregel regnes du som smittsom fra det tidspunktet du begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sårene har grodd. Unngå derfor samleie og munnsex mens du har utbrudd. Når utbruddet er over er smittefaren svært liten. Samtidig vil mange kunne ha utbrudd som er så små eller milde at de ikke er klar over at de har utbrudd. Disse vil derfor være smittsomme uten å være klar over det.

Når smitter herpes simplex

  • Kinsarvik kvanndal ferry timetable
  • Hvor lenge smitter herpes
  • Prosjekter i Norge | Norwegian Barcode of Life (NorBOL)
  • Når er black friday
  • Når smitter herpes 2
  • Istid i norge
  • Hvordan smitter herpes munnsår
  • Kampen om tungtvannet
  • Når smitter herpès labial
  • Når smitter herpes
  • Trampoline til salgs
  • Når smitter herpès génital
hvordan smitter herpes munnsår