Foss På Engelsk

Dalen Hotel Historie / Historien Om Dalen Hotel – Telemarkshistorier

September 1, 2021, 10:20 am

Hans Larsen, en velstående forretningsmann fra Skien tok initiativet sammen med grosserer Lars Rød, også fra Skien, og kjøpmann Anton Hansen fra Porsgrunn. Med som arkitekt var Haldor Larsen Børve fra Ullensvang, utdannet i Tyskland og såkalt hannoveraner der sveitserstilen stod høyt i kurs. Kongelige og prominente gjester Fra første stund var hotellet et mektig anlegg, bygd i europeisk trearkitektur som var ført over i den norske dragestilen, og glanstiden tok til. «Et slott» som var omgitt av drager og spir, av mystikk og storhet. Hit kom såvel kongelige som lokale gjester. Hit kom det engelske aristokratiet. Hit kom Kong Oscar II av Norge og Sverige, kongen av Siam, keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold av Belgia. Hit kom kong Haakon VII og dronning Maud med kronprins Olav. Hit kom prominente gjester frå heile Europa. De stelte til ball og danset vals. I et halvt århundre danset de seg gjennom gleder og sorger, gjennom krig og fred. Åge Samuelsen Predikanten Åge Samuelsen hadde tro på framtiden for Dalen.

Dalen hotel historie online

dalen hotel historie b

Bygningen er på nesten 4 500m² og en av de største trebygningene i Norge og et av de gjenværende virkelig store trehotellene fra slutten av 1800 tallet. Hotellets fasader, lobby, den store hallen med originalt blyglasstak fra Berlin 1894, salongene og spisesalen er som da hotellet åpnet i 1884. Hotellrommene er stort sett som originalt og moderne bad ble installert i 2007. Historie Turiststrømmen til Dalen var stor allerede på 1800-tallet på grunn av Telemarkskanalen, men Dalen manglet et luksushotell for de rike og prominente gjestene. Med inspirasjon fra blant annet stavkirker og vikingtiden ble hotellet oppført i 1894. Hotellet ble kjent over hele Europa og det engelske aristokratiet kom hit. Kong Oscar II var gjest her, det var også keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold av Belgia. Hit kom også kong Haakon VII og dronning Maud med daværende kronprins Olav. Under 2. verdenskrig tok tyskerene over hotellet, og interiør ble fjernet mens bygningene forfalt. Predikanten Aage Samuelsen hadde tro på fremtiden for hotellet.

dalen hotell historie
  1. Slik ble Odd Arild (19) kvisefri – NRK Livsstil – Tips, råd og innsikt
  2. Leder i senterpartiet
  3. Kryssordhjelp til det samme i kryssord.
  4. Dalen hotel historie e
  5. Historien om Dalen Hotel – Telemarkshistorier
  6. Dalen hotel historie 1
  7. Dalen Hotel - Historisk hotell i Telemark - De Historiske
  8. Formuesskatt hva er det
  9. Nekrose etter operasjon
  10. Fine ord til kjæresten min song

Dalen hotel historie 3

Dalen Hotel, som ble åpnet i 1894, regnes som et av Norges flotteste og beste hoteller. Hotellet ligger idyllisk til i enden av Telemarkskanalen og har en stor og vakker park som passer perfekt hvis man skal arrangere bryllup og større selskaper. Men det sorte og gule «eventyrslottet» i nasjonalromantisk dragestil har også en mørk side. Den engelske ladyen Enkelte gjester mener nemlig at de har hørt barnegråt fra rom 17, og noen har også observert en gråkledd kvinne på rommet og i damesalongen. Ifølge myten rundt denne mystiske kvinnen er det en engelsk overklassedame ved navn Miss Greenfield som går igjen. Hun overnattet på rom 17 en gang på 1890-tallet, og da hotellet skulle stenges for sesongen, fant betjeningen rommet barrikadert. Inne på rommet ble det funnet et dødt spedbarn. En teori er at Miss Greenfield rømte fra England da hun oppdaget at hun hadde havnet i «uløkka». Ladyen ble senere arrestert på Englandsbåten, men tok livet sitt før rettssaken startet. I hotellets restaurant står bordet til Miss Greenfield alltid dekket, og hver kveld tennes det et lys på bordet hennes.

Det gule trehotellet i enden av Telemarkskanalen ble bygget for å gi de rike og prominente et luksushotell de kunne feriere på. Det fantastiske trehotellet Dalen Hotel i enden av Telemarkskanalen var nær ved å gå til grunne, men fremstår nå i sin fineste, historiske prakt. Vi følte ikke at vi passet helt inn i omgivelsene, da vi ankom Dalen Hotel i svette sykkelklær. Men den profesjonelle resepsjonisten fortrakk ikke en mine, han spurte bare det selvfølgelige: "Når ønsker De å gå til middag? " Den gule «minibussen» fra 1924 blir brukt til å frakte hotell-gjester til og fra kanalbåten. Jaguaren til venstre ser også veldig riktig ut i disse omgivelsene. På Dalen Hotel kan du for en liten stund føle at du lever som de gjør i TV-serien Downton Abbey, der «the gong» kaller herskapet ned til middag. Forskjellen er at her må du fortelle hvilket rom du bor på, slik at regningen kan oppdateres… Da Telemarkskanalen sto ferdig i 1892, begynte turistene å strømme til. Men det manglet et luksushotell for de virkelig rike og prominente gjestene.

Den 17. Juni i 1894 annonserte avisa Varden: "det nye, elegante anrettede Hotel på Dalen, i øverste enden av Bandak vannet, er nå ferdig til å ta imot reisene. " Telemarkskanalen (1892) satte fart i turisttrafikken. Og det var den som førte til at brukseier Hans Larsen fra Skien, og flere med han, engasjerte arkitekt Børve til å tegne et luksushotell. Dalen var på den tida et knutepunkt for samferdsel. Her kom båtene gjennom Telemarkskanalen fra Skien, og her var vei sambandet til Bergen over Odda og Hardanger, til Setesdal og Rogaland, til Kragerø, Kongsberg og Tinn. M/S Victoria ved Dalen brygge Kongelige og prominente gjester Hotellet var etter den tids målestokk overdådig luksuriøst. Det hadde til og med innlagt vann og elektrisk lys. Og det var fra første stund en suksess og turistmagnet som trakk til seg fyrstelige og fintfolk fra Noreg og Europa. Av kongelige personer som var gjester her, kan nemnes Kong Oscar 11 og Dronning Sophie av Noreg og Sverige, Kong Leopold av Belgia, Kongen av Siam (Thailand), og Keiser Wilhelm av Tyskland.

Dalen Hotel er blitt hedret fra flere hold for at det er bevart som et unikt kulturminne. I området mellom hotellet og Bandaksjøen er det en velstelt hage med arboret. I kikkerten kan du se om kanalbåten nærmer seg. De 42 rommene er alle innredet forskjellig i historisk preg. Her er det verken TV, radio eller telefon – men det er faktisk trådløst internett og varmekabler på badet. Så helt som i 1894 er det heldigvis ikke. Tapeten på veggene, malingen på gulvet og møblene er restaurert slik at hotellet ser mer og mindre likt ut som det gjorde for over 100 år siden. Dalen Hotel er definitivt ikke noe familiehotell, det konkluderte i hvert fall familiens yngste med ganske raskt etter å ha tatt en runde i gangene. For det er verken lekerom eller badebasseng, men en dame som sitter og spiller flygel mens gjestene leser gamle bøker. I kråkeslottet er så godt som alt laget av tre, med utskjæring og malte detaljer. Men det er like fullt et fantastisk fint og åpenbart veldrevet hotell. Det luksuriøse badet med badekar på vårt rom var egentlig verdt hele (den ganske høye) romprisen).

  1. Rakk og ralls brukthandel