Foss På Engelsk

Året Uten Sommer

August 29, 2021, 2:01 pm
  1. Art uten sommer video

Årets sommer ble oppfattet som miserabel av mange i Norge, men den blekner i sammenligningen med 1816. Dette året er for evig og alltid nedtegnet i historien som «året uten sommer». Av Erik Kolstad Det ser ut til at det nordøstlige USA og Canada ble hardest rammet, og 1816 fikk raskt navnet «eighteen-hundred-and-froze-to-death» på folkemunne. 6. juni falt det snø i delstatene New York og Maine da en kaldfront passerte. 30 cm snø la seg ved Quebec City i Canada mellom 6. og 8. juni, og frosten tok knekken på store deler av avlingene. Andre steder ble også rammet. 1816 var det kaldeste året under ett på den nordlige halvkule siden 1601, og ingen senere år har vært kaldere. Sommertemperaturene i det vestlige og sentrale Europa var 1-2 grader lavere enn normalt. Rundt 200 000 mennesker kan ha mistet livet på grunn av feilslåtte avlinger i Europa dette året. Også i Kina sultet folk på grunn av den elendige sommeren. Det kanskje eneste positive som kom ut av alt dette var de fantastiske solnedgangene (som skyldtes alt støvet i atmosfæren) og at Mary Shelley måtte tilbringe sommeren innendørs og skrive Frankenstein.

Art uten sommer video

På listen over de ti siste somrene kommer årets sommer på denne plassen for hvert sted: Fjerde, tredje, tredje, og delt femte. Ikke så mye å klage på, altså.

  1. Deodorant uten
  2. Øktplan - utholdenhet og styrke - Daria.no
  3. Hvor mange er det plass til i telenor arena
  4. Tower i munnen og halsen full
  5. Bussruter hønefoss vikersund
  6. Brun og blid horten
  7. Art uten sommer photo
  8. Visa kort uten kredittsjekk
art uten sommer md

KJØP BOKA Kjøp e-boka

året uten summer of love

Asken i atmosfæren gjorde dem få, men røde. Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail. GRAVER ETTER BYEN: Rundt 10 000 mennesker skal ha omkommet som direkte følge av vulkanutbruddet. Her leter arkeologer etter den tapte sivilisasjonen. Foto: AP FINNER SKATTER: Keramikk minner om tamborinerne, som ble utryddet. Foto: URI News Bureau GRAVER ETTER SVAR: Arkeolog Haraldur Sigurdsson leder utgravningene på øya. Foto: URI News Bureau KJEDET SEG: Mary Shelly skal ha skrevet boka Frankenstein på grunn av det dårlige været etter utbruddet. FANT OPP DRAISINEN: Karl Drais spekulerte på alternativ til hestetransport, fordi hestene sultet i det dårlige været. ENORMT KRATER: Mount Tambora sett fra verdensrommet. Foto: NASA PÅ KANTEN AV STUPET: 1200 meter av Tambora ble pulverisert i vulkanen. Her fra krateret. Foto: EPA HISTORISK FARLIG: Vulkaner har ført til temperaturfall flere ganger.

Denne vulkanen lever fortsatt, og kan utslette hele verden ved et nytt utbrudd. Ifølge ekspertene er det på tide, det er 640 000 år siden sist. VERST I 1816 var det i nordøstlige deler av USA, Canda, Nord-Europa og Newfoundland. I New England snødde det hver eneste måned i 1816 og snøstormer herjet og drepte. Det snødde i Sentral-Europa i juni. Og i Boston snødde det i juli. Så langt sør som Pennsylvania var det is på vann og elver i august. I Irland brøt det ut hungersnød, og druehøsten feilet i Frankrike på grunn av frost. Kina ble rammet av flom, Sveits erklærte unntakstilstand, folk spiste mose og det brøt ut opptøyer på grunn av sulten. I Tyskland spedde man på ressursene med sagmugg i brødet. Den våren snødde det brun snø, også beskrevet som hudfarget, i Italia og Ungarn. Det var asken som førte til den brune snøen. I Massachusetts var snittemperaturen 2, 5 - 7 grader lavere enn vanlig. I Canada rammet kulda hardt. I USA fikk vulkanutbruddet fart på den store folkestrømmen vestover, til Midtvesten og delstaten New York.

Konsekvensene av det enorme vulkanutbruddet gjorde forholdene enda verre. I august 1816 kom frosten på toppen av en allerede kjølig sommer. Avlinger ble ødelagt, og prisen på korn og matvarer skjøt i været. På vårparten 1817 steg kornprisen til det tidobbelte. Tyskland ble hardt rammet. Folk forsto ikke hvorfor prisene gikk i været, og det ble demonstrasjoner og opptøyer. Mange europeiske byer opplevde rasende folkemengder som satte fyr på bygninger og plyndret matforråd. I Sveits erklærte myndighetene nasjonal unntakstilstand på grunn av hungersnøden og opptøyene. I Irland brøt det ut tyfus i 1816, i løpet av tre år tok den livet av anslagsvis 10. 000 mennesker. I Ungarn og Italia ble det meldt om brun og rødaktig snø som følge av asken som lå i luften. Kraftig nedbør førte til flom mange steder på det europeiske kontinentet. Kald periode i Norge Norge ble kanskje mindre rammet av vulkanutbruddet enn land lenger sør i Europa. Det er vanskelig å si sikkert. For det første var ikke meteorologiske målinger satt i system, for det andre opplevde Norge allerede en kaldere periode enn normalt på denne tiden.

fredag, 01. mai 2020, Stjørdal, Norway, 2020 Året uten sommer? The return of Dalton minimum 2020? fra 01. mai 2020 - 0:00 inntil 31. august 2020 - 3:00 24 mennesker deltar beskrivelse av hendelse Vårt klima henger nøye sammen med solsyklusene. Vi er nå inne i solsyklus 24 som kan se ut til å ligne tidligere solsyklus 5. Solsyklus 5 og 6 som var på starten av 1800 tallet, var to sykulser med få solflekker. År 1816 (starten av solsyklus 6) var kjølig og kalles året uten sommer. Mye tyder på at vi går mot en slik sommer igjen. Dersom dette stemmer, er vi nå på solar max for syklus 24. Vi vil kanskje oppleve at solar max for syklus 25 vil bli enda lavere. Samtidig vil vi oppleve kjøligere klima og muligens en økning i vulkansk aktivitet. Ikke så galt at det ikke er bra for noe. Økt vulkansk aktivitet kan muligens gi oss flere nattskinnende skyer NCL. 2020 Året uten sommer? The return of Dalton minimum 2020?, Stjørdal, Norway begivenhet torsdag 28. mai 2020 3 shares torsdag 02. juli 2020 2 shares fredag 28. august 2020 3 shares tysdag 27. november 2029 0 shares måndag 21. september 2020 4 shares måndag 16. november 2020 4 shares måndag 08. juni 2020 3 shares tysdag 03. november 2020 3 shares

året uten sommer erika fatland
  1. Behandling av kviser hos voksne mennesker
  2. Hva skjer i aalborg
  3. Billig kalesje til båt may
  4. Lepra i norge vs