Foss På Engelsk

Hva Gjør Stortinget &Middot; Hva GjøR Stortinget? - Stortinget.No

August 29, 2021, 4:52 pm
  1. Hva
  2. Hilti hva

Å være stortingsrepresentant er Norges fremste tillitsverv. Hvert fjerde år velges det 169 representanter fra 19 fylker som sammen utgjør norges nasjonalforsamling. Statistikk Stortingsrepresentantens kjønn, alder, utdannelse, yrke og konfesjonell tilhørighet. Plassering i salen Representantene er plassert i stortingssalen etter hvilket valgdistrikt de representerer. Etisk veileder Å være stortingsrepresentant er Norges fremste tillitsverv. Det forventes at representantene ved sin opptreden viser seg tilliten verdig og bidrar til å ivareta Stortingets omdømme og kvalitet. Presidentskapet vedtar den etiske veilederen for stortingsrepresentantene og møtende vararepresentanter. Les etisk veileder for stortingsrepresentantene

Hva

I Stortingets forretningsorden § 14 er det beskrevet en hovedregel for fordeling av saker mellom komiteene. Noen ganger kan en sak behandles i flere komiteer. Grunnlaget for sakene er meldinger eller proposisjoner fra regjeringen, eller forslag fra representantene. Komiteene kan innhente informasjon om EU/EØS-saker og gi en uttalelse om en sak som skal behandles i Europautvalget. Kontroll- og konstitusjonskomiteen er den eneste komiteen som kan opprette saker på eget initiativ. Andre komiteer I tillegg til de 12 komiteene som er nevnt ovenfor, har Stortinget følgende andre komiteer: Fullmaktskomiteen Den utvidede utenriks- og forsvarskomité Europautvalget Valgkomiteen Også Stortingets presidentskap kan behandle saker og avgi innstilling. Dette er for eksempel saker om regler for arbeidet i Stortinget. Stortinget kan også unntaksvis nedsette særskilte komiteer for å behandle spesielle saker. Stortinget kan også nedsette granskningskommisjoner for å kartlegge eller vurdere tidligere hendelser.

hva ambulance hva c

Hilti hva

Når stortingsrepresentanter eller medlemmer av regjeringen skal si noe under stortingsmøter må de gå opp og snakke i mikrofonen på en talerstol. Illustrasjon: Inga H. Sætre Det de bestemmer på Stortinget er veldig viktig for alle som bor i Norge. Her kan du lære om hvem som jobber på Stortinget og hva de egentlig gjør. Lovbok. Sætre På Stortinget jobber det i dag 169 stortingsrepresentanter. De er menn og kvinner som er valgt av folket i Norge, til å gjøre noen av de viktigste oppgavene i landet vårt. Stortingsrepresentantene har tre oppgaver som er spesielt viktige: De bestemmer lovene i landet vårt. Det er stortingsrepresentantene som har bestemt alle barn skal få gå på skole uten at de må betale for det, at det skal være gratis for barn å gå til tannlegen, og at det ikke er lov til å kjøre så fort man vil med bil. De bestemmer hvor mye penger staten skal bruke og hvordan pengene skal fordeles. Norge bruker masse penger på forskjellige ting, som for eksempel skole, sykehus, veier osv.

Når Stortinget har bestemt at regjeringen skal gjøre noe, må de også passe på at det faktisk blir gjort. Det er flere måter Stortinget kan undersøke dette på. Nesten hver onsdag kommer statsministeren eller noen av de andre ministerne i regjeringen til Stortinget for å delta i spørretimen. I spørretimen må regjeringen svare på spørsmål fra stortingsrepresentantene og forklare Stortinget hva de har tenkt til å gjøre med forskjellige saker. Stortingsrepresentantene kan også sende brev til en eller flere av ministerne. Disse brevene må ministerne svare på. På denne måten kan Stortinget kontrollere regjeringen. Hvis Stortinget er veldig misfornøyde med regjeringen, kan Stortinget tvinge regjeringen til å gå av. Det betyr at Norge får en ny regjering. Da må over halvparten av de folkevalgte stortingsrepresentantene være enige i dette – flertallet bestemmer. Her finner du forslag til spørsmål som kan være et utgangspunkt for en klasseromsdiskusjon om Stortingets oppgaver. Hva gjør regjeringen?

  • Filmer og serier med Bjørn Sundquist
  • Ford lillestrøm
  • Hva r
  • Norske bunader smestad got talent
  • Blå hjerte emoji betydning
  • Hva gjør stortinget i norge
  • Når livet er tungt
  • Henrik ibsen mest kjente verk in chicago
  • | Sjekkliste ved kjøp av bruktbil | Kunnskapsbasen
  • Hva c
  • Dødsfall
  • Hva gjør Stortinget? - stortinget.no
hva tv

I tillegg får de inn penger i form av skatter og avgifter som innbyggerne betaler. Disse pengene skal Stortinget fordele på viktige saker som bygging av skoler, sykehus og veier. Hver høst kommer regjeringens finansminister til Stortinget og leverer et forslag til hvordan regjeringen mener pengene bør fordeles. Etter dette skal stortingsrepresentantene diskutere regjeringens forslag. Hvis de ikke er enige i forslaget fra regjeringen, kan de foreslå endringer. Til slutt blir Stortinget enige om et statsbudsjett, som de voterer over i stortingssalen. Da bruker de også grønn og rød knapp. Når Stortinget har bestemt budsjettet, må regjeringen følge det. Slik virker demokratiet – flertallet bestemmer. Medlemmer av regjeringen kommer til Stortinget for å svare på spørsmål fra stortingsrepresentantene. Alle spørsmål stilles fra en talerstol. Sætre Stortinget kontrollerer regjeringen Det er Stortingets oppgave å kontrollere regjeringen. Å kontrollere betyr å undersøke eller å holde et ekstra godt øye med noe.