Foss På Engelsk

Forskjell På Storting Og Regjering

September 1, 2021, 4:53 pm

Men retningen er tydelig: Alle fylkesmennene mener det er behov for større og sterkere kommuner i fremtiden. Hvis vi summerer opp fylkesmennenes anbefalinger for kommunestruktur på lang sikt, ville det gitt Norge 120-160 kommuner. Dette er noe verken jeg, regjeringen eller Stortinget har tatt stilling til, og må heller ikke forveksles med anbefalingene til regjeringen og Stortinget for vedtak i 2017. Det er også viktig å huske at fylkesmennenes anbefalinger ikke er begrunnet ut fra statens eller kommunenes behov – men innbyggernes. Fylkesmennene kjenner kommunenes styrker og svakheter i tjenestetilbudet. Større og sterkere kommuner kan skape fagmiljøer som tiltrekker seg nødvendig arbeidskraft, og kan skape vekst og utvikling over hele landet. Dette underbygger behovet for å fortsette reformarbeidet også i neste stortingsperiode, og regjeringen vil omtale dette i proposisjonen til våren. Fylkesmennenes har svart på oppdraget de har fått på en likeverdig og god måte, og de har skilt mellom epler og pærer.

Det er forskjell på epler og pærer - regjeringen.no

forskjell mellom storting og regjering

Det er regjeringen som har vedtatt denne tvangssammenslåingen. Da må regjeringen også ta de vanskelige avgjørelsene. Dersom Mæland ikke orker å ta i dette, så bør hun heller oppheve hele tvangssammenslåingen, sier Pedersen til NTB. «Barnelærdom» Uttalelsen får statsråden i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å hoppe i stolen. – Det er barnelærdom at jeg som statsråd ikke kan oppheve et vedtak som er fattet av Stortinget. Å si at regjeringen ikke skal følge det Stortinget har vedtatt er jo hoderystende respektløst, sier Mæland til NTB. Hun legger til at Pedersen åpenbart har gått gjennom store endringer fra den gang hun argumenterte for større fylker. – Hun viser en nesegrus mistillit overfor dem som er valgt som representanter for Finnmark for å forhandle om sammenslåingen med sine uttalelser, mener Mæland. (©NTB) Dette blir navnet på det nye storfylket i nord

DETTE har ikke Mila hodet til å tenke på i dag... kommer tilbake til det der jeg.. :D men vet såpass att det er noen parti som går sammen om å danne en regjering, MEN de er avhenig av de andre partiene for å få gjennom lover ol. så det blir mye sånn "dersom dere går med på det så skal vi gå med på deres forslag" opplegg.. Wooh, så mye du vet, MIla! *imponert* Men da ER det Stortinget som bestemmer da.. til syvende og sist? I teorien bestemmer Stortinget alt mens i praksis bestemmer regjeringen det meste;) Stortinget er den lovgivende makt.... men også den makt som tar alle beslutninger om hva staten skal bruke penger på (gjennom budsjettbehandlinger). Regjeringen utgår fra Stortinget. Det vil i teorien si at det partiet som har flertall på Stortinget danner regjering. Nå er det slik i Norge og våre naboland at vi har en tendens til å ha mange små partier.... og derfor får ikke ett parti flertallet i Stortinget. Derfor har det blitt en tradisjon med mindretalls og/eller flerpartiregjeringer.

Forskjell på storting og regjering

Den praktisk viktigste makten regjeringen har fått delegert fra Stortinget er kompetansen til å utforme forskrifter. Noe som innebærer at Regjeringen er blitt gitt rett til å bestemme hvordan noe skal gjennomføres, mens Stortinget bestemmer at noe skal gjennomføres. Men igjen er dette makt de har fått fra Stortinget og ikke noe de har i seg selv. Noe som også innebærer at Stortinget kan trekke tilbake kompetansen de har gitt. Rent formelt har Stortinget kompetanse til å både avgjøre at noe skal gjøres og hvordan det skal gjøres. Det er bare ikke praktisk. Så maktfordelingsprinsippet slik Montesquieu utformet det, er ikke i bruk i dag. Men på grunn av arbeidsdelingssedvanen har regjeringen i praksis makt. Og derfor brukes tredelingsprinsippet fortsatt, selv om det er litt avleggs. Anonymkode: 8ea4a... 666

forskjell storting regjering

Etter at en regjering har trukket seg/blitt kastet blir det gjennom diskusjoner mellom partiene etter hvert klart hvem som skal forsøke å danne regjeringen ( Bondevik eller stoltenberg). Kongen ber da den personen danne regjering. Den personen og dets parti startere sonderinger. De planlegger kabalen... hvem som skal sitte i regjeringen. Dette kan være folk fra Stortinget eller andre personer som betraktes som godt rustet til oppgaven samtidig som de har partiboka i orden. Når alle sonderinger er ferdig (hvis det er flere partier har de blitt enige om en erklæring for samarbeidet.... Semerklæringen for den sittende regjeringen), kabalen er lagt så reiser den nye Statsministeren til kongen og informerer. Deretter drar hele regjeringen til Slottet og møter Kongen for første gang. De som sitter i regjeringen får stort sett hvert sitt departement (bortsett fra bistandsministeren og av og til noen flere som evt. er uten "porteføle"). Departementet fungerer da som et politisk sekretariat som skal bistå statsråden.

Forskjellen på storting og regjering? - Aktuelle saker og politikk - Kvinneguiden Forum

forskjell på storting og regjering

View Full Version: Storting og Regjering og sånn.. Egentlig litt pinlig dette spørsmålet altså... :rodme: Men: Jeg skjønner ikke hva som er forskjellen på Storingtet, og Regjeringen. Når det er valg, så danner man regjering? Også i forhold til hvor mange stemmer man har, så kommer det så og så mange fra partiene inn på Stortinget? Og.. hva bestemmer Regjeringen, og hva bestemmer Stortinget? :rodme: Eneste jeg vet er: Stortinget har den lovgivende, kontrollerende og bevilgende makt. De skal med andre ord kontrollere att regjeringen gjennomfører lovene flertallet har bestemt. Det er stortinget som vedtar stadsbudsjettet foreksempel. Mens i regjeringen er det jo diverse departementer, som har hver sin leder. Departementene består vissnok for det meste av fagfolk innenfor det området det departementet er, (f eks: miljødepartemnetet osv) Det er også for det meste regjeringen som legger frem nye forslag til lover osv. (dette har jeg mer om men kan skrive senere dersom du er innteresert):) Fått svar på noe eller Mofe...?

I sin omtale av kommunereformen tirsdag har nok Nationens kommentator blandet sammen epler og pærer, skriver statsråd Jan Tore Sanner i en replikk 6. oktober. Nationen imponerer ofte med fagkunnskap om både fruktdyrking og kommuner. Men i sin omtale av kommunereformen tirsdag har nok avisens kommentator blandet sammen epler og pærer. Landets fylkesmenn har de siste ukene lagt frem sine vurderinger av to ulike spørsmål: Hvilke kommunesammenslåinger bør vedtas våren 2017, og hvordan bør kommunestrukturen i fylket se ut på lengre sikt. Fylkesmennenes mandat i reformarbeidet er basert på føringer gitt av Stortinget. Når Nationens Kato Nykvist omtaler store forskjeller i tilrådingene fra de to fylkesmennene i Trøndelag, er det fordi han sammenligner tilrådinger for 2017 i Nord-Trøndelag med anbefalinger på lang sikt i Sør-Trøndelag. Altså som å sammenligne epler og pærer. Men hvis man tar seg tid til å lese fylkesmennenes tilrådinger, vil man se at både i Nord- og Sør-Trøndelag er det svart på både eple- og pærespørsmålet.

Regjeringen møtes en gang i uken på Statsministerens kontor og en gang til Statsråd på slottet (hver fredag). Det er i statsråd alle beslutninger tas. Det heter seg da at kongen tar disse beslutningene men det er bare symbolsk. Det er også viktig å være oppmerksom på at regjeringen ikke bestemmer i større saker. De legger frem forslag i form av stortingsmeldinger til Stortinget.... og så er det Stortinget som fatter vedtak. Det er derfor det er viktig å ha mest mulig grunnlag i regjeringen flertall. Dersom regjeringen ikke har flertall i stortinget må de stadig forhandle for å skape flertall. Noen ganger får de det ikke til. En annen ting er at regjeringen sitter ikke i Stortinget. De Stortingsrepresentantene som blir en del av regjeringen får stedfortredere i Storinget (de som var bak dem på listen). Opplyst nå? anniejahren 22-04-05, 19:20 Om Stortinget Stortingets viktigste oppgaver er: å vedta nye lover og endre eller oppheve gamle å vedta statsbudsjettet, dvs bestemme statens årlige inntekter (skatter, avgifter o. l. )

  1. Svein erik kristiansen
  2. Forskjell storting regjering
  3. Rystet over Helga Pedersen: - Har glemt forskjellen på regjering og storting