Foss På Engelsk

Norges Første Kvinnelige Statsminister

September 2, 2021, 2:24 am
  1. Hun kan bli Norges første kvinnelige utenriksminister - Dagbladet
  2. Norges første kvinnelige statsminister
  3. 200 år siden Norges første statsminister - regjeringen.no
  4. Viktige Norske Historiehendelser timeline | Timetoast timelines

Hvordan de unge ingeniørspirene reagerte på å få en kvinnelig lærer i matematikk og fysikk, får vi et inntrykk av i et brev fra studentene i Bergen til sine kolleger ved Trondhjems tekniske læreanstalt i 1899, der det heter: «Som en kuriositet kan vi berette at der i år er antatt en ung, snytvakker frøken som assistent i fysikk og matematikk for annen klasse, da denne klasse i vår ble så stor at den måtte deles i to parallellavdelinger. Hvorvidt lærerrådet har handlet lettsindig ved at anta et så ungt individ av det smukke kjønn til lærerinne, får tiden vise». I tillegg til å undervise skrev Elizabeth Stephansen på en avhandling om partielle differensialligninger som ble utgitt i «Archiv for Mathematik og Naturvidenskab» i 1902. Samme år hadde hun sendt avhandlingen til universitetet i Zürich for vurdering til filosofisk doktorgrad. Ordinarius gikk inn for at Stephansen skulle tildeles doktorgraden in absentia, og høsten 1902 (altså for 111 år siden) kunne hun titulere seg Det var ikke lett for en kvinne å skaffe seg en akademisk karriere på denne tiden.

Hun kan bli Norges første kvinnelige utenriksminister - Dagbladet

Norges første kvinnelige statsminister

  1. Stiv rygg kreft
  2. Viktige Norske Historiehendelser timeline | Timetoast timelines
  3. Norges første kvinnelige statsminister
  4. «Farmen»-Geir Magne om den tøffe tiden: "Jeg har fått nok av sykdom, død, og fordervelse"

200 år siden Norges første statsminister - regjeringen.no

Viktige Norske Historiehendelser timeline | Timetoast timelines

I år er det 50 år siden Lilly Bølviken ble Norges første kvinnelige høyesterettsdommer. Vi markerer jubileet med en utstilling i Domus Bibliotheca. Norges Høyesterett ble opprettet ved Grunnloven av 1814, og helt frem til 1968 var alle høyesterettsdommerne menn. Lilly Helena Bølviken (1914-2011) ble utnevnt til dommer i Høyesterett 31. mai 1968, og ble Norges første kvinnelige høyesterettsdommer. Bølviken var utdannet cand. jur. fra Universitetet i Oslo, og tok embedseksamen med glimrende resultater. Utstillingen står i hallen i Domus Bibliotheca. Fra utstillingen i Domus Bibliotheca. Foto: Marianne Karlsen/UiO. Publisert 31. mai 2018 14:50 - Sist endret 8. nov. 2018 08:52

Nyhet | Dato: 17. 11. 2014 | Statsministerens kontor 18. november 2014 er det 200 år siden Norges første statsminister ble utnevnt: godseier Peder Anker fra Bogstad gård i Sørkedalen i Aker. Siden 16. oktober 2013 er Erna Solberg den 41. etter Anker med tittel som Norges statsminister. 18. oktober 2013 er Erna Solberg den 41. etter Anker med tittel som Norges statsminister. Peder Anker ble utnevnt i Statsrådets møte i Paléet i Christiania. Møtet ble ledet av kronprins Carl Johan, som da hadde vært i byen som kong Carl XIIIs representant siden 9. november – fem dager etter at Stortinget godkjente unionen 4. november. 18. november utvidet Carl Johan Statsrådet også med seks medlemmer i tillegg til Anker. Rådet var blitt oppnevnt av regent Christian Frederik 2. mars 1814. Anker og de nye statsrådene avla embetseden 27. november, da de deltok i statsrådsmøte for første gang. I mellomtiden fortsatte Statsrådet, Statssekretariatet og departementene sitt arbeid. Peder Anker, statsminister 1814-1822.

  1. Tips for å sovne 2017
  2. How many days til christmas 2016
  3. Indiske klær oslo