Foss På Engelsk

Hvorfor Slukkes Fm Nettet: Når Slukkes Fm-Nettet? - Dinside

September 1, 2021, 11:32 am
  1. Hvorfor skal vi kvitte oss med 15 millioner helt brukbare FM-radioer for å kjøpe 15 millioner DAB-radioer? - Dagbladet
  2. Hvorfor slukkes fm nettet 7
  3. – Nei, FM-båndet slukkes ikke i 2017 - rbnett.no - nyheter, sport, kultur og økonomi
  4. Hvorfor slukkes fm nettet 1

Det er ingen planer om å stenge FM-nettet i Norge. Det går fram at et brev fra Kulturdepartementet til Eftas overvåkingsorgan, ESA. Likevel må en rekke lokalradioer stenge egne sendere mot sin vilje. – [ …] there is at the moment no decision to phase out the entire FM-network [ …]. Det står det svart på hvitt i et brev der Kulturdepartementet i Norge svarer på en rekke kritiske spørsmål fra ESA. Når det gjelder stortingsvedtaket fra i fjor, står det i brevet, underskrevet av avdelingsdirektør Øyvind Christensen, at vedtaket ble fattet etter at visse kriterier var oppfyllt. – In April 2015, the Ministry of Culture concluded that all conditions are fulfilled after receiving reports from The Norwegian Media Authority and Norwegian Communications Authority. The ministry therefore allowed the national broadcasters NRK, P4 and Radio Norge to switch of their FM-transmissions during 2017, skriver Kulturdepartementet i sitt tilsvar. Christensen påpeker at 23 lokalradiokonsesjoner blir inndratt ved utløpet av 2016, men at de fleste lokalradioene får lov til å fortsette på fm fram til 2022, og at det ikke er bestemt hva som skal skje med FM-nettet etter at denne perioden er utløpt.

Hvorfor skal vi kvitte oss med 15 millioner helt brukbare FM-radioer for å kjøpe 15 millioner DAB-radioer? - Dagbladet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon «Norge er et land for spesielt interesserte» sa en gang en kollega til meg. Jeg har tenkt mye på det, også hvor han ble av. Sannsynligvis til et land med rimeligere rødvin og FM-frekvenser. Om et år, i løpet av 2017, har kulturdepartementet i allianse med de store radiostasjonene, bestemt at FM-båndet slukkes. Da skal alle bli tvunget over til DAB (Digital Audio Broadcasting) - altså til digitalradioen. Norge er det eneste landet i verden som har bestemt seg for å satse utelukkende på digitale radiosendinger. Ingen andre land skrur av FM-båndet. Selvsagt har et land med fem millioner innbyggere, verdens rikeste - enn så lenge, rett i forhold til den kompakte verdensmajoritet bestående av sju milliarder mennesker. Men hvorfor i all verden må vi ha DAB, spør mange seg, meg inkludert. Norge har et sted mellom 15 og 20 millioner FM-radioer. Plasserer vi dem oppå hverandre, får vi flere skyskrapere: tonnevis med plast og elektronisk søppel.

  1. Hvorfor slukkes fm nettet 2
  2. Dr Bergland bryter taushetsplikten
  3. Nakenbilder av eksen
  4. Hvorfor slukkes fm nettet
  5. Hvorfor slukkes fm nettet 5
  6. Tips til lørdagskos
  7. Av stores
  8. Sesam stasjon figurer

Hvorfor slukkes fm nettet 7

Jeg leste en gang, med alle forbehold, at en modifisert mikrobølgeovn alene skal kunne slukke DAB-signaler i en hel by. I nabolandet har Det svenske Vetenskapsakademiet i en høringsuttalelse konkludert med at DAB er dyrt og en unødvendig investering. I fjor skrev Per Morten Hoff, general sekretær i IKT-Norge, i Dagens Næringsliv: «I Sverige var hensynet til lytterne, samfunnsøkonomi og sikkerhet avgjørende for at politikerne sa nei til å stenge FM-båndet». Videre skrev han: «Det må stilles spørsmål ved om både Stortinget og det norske folket er blitt ført bak lyset. Utredningen som ble gjort i form av en nr. 8 var tynn. Grunnlaget for å slukke FM-båndet i 2017 enda tynnere». Min tidligere kollega, som jeg tror bor i et land som ikke er truet med FM-nedleggelse - det kan faktisk være alle land i hele verden bortsett fra Norge - sa vel det helt riktige: «Norge er et land for spesielt interesserte». Lyst til å diskutere? Lik Dagbladet på Facebook Kultur

– Med aktiv bruk av begreper som «slukking av FM-nettet» og «stenging av FM», uten henvisning til lokalradiobransjens videre eksistens på plattformen, har man forsøkt å skape en allmenn oppfatning at FM-nettet i Norge blir lagt ned i 2017, heter det videre. 215 radioer fortsetter på FM Nå vil NLR være tydelige på at de norske lokalradiostasjonene vil fortsette sine sendinger på FM også etter at de nasjonale kanalene forlater FM-båndet i 2017. I første omgang vil de 215 lokalradiostasjonene sende på FM fram til 2022. – Det er heller ingen konkrete planer om slukking av FM-nettet for lokalradio etter denne fem-årsperioden, sier styreleder i NLR, Svein Larsen. – FM-nettet skal verken stenges eller slukkes. Bilradioen blir ikke taus og norske forbrukere trenger ikke kaste sine radioapparater. FM vil fortsatt være en viktig plattform for norsk lokalradiobransje i mange år framover, understreker Lomeland. Kanskje DAB for 1FM Flere lokalradioer har allerede i dag etablert seg på DAB – i tillegg til sin tradisjonelle FM-distribusjon.

– Nei, FM-båndet slukkes ikke i 2017 - rbnett.no - nyheter, sport, kultur og økonomi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon Våren 2015 bestemte Stortinget seg endelig for at Norge skulle bli det første landet i verden med heldigital radio, og det skulle skje i løpet av 2017. I praksis betyr vedtaket at de gamle FM-radioene, som det finnes millioner av her til lands, ikke lenger uten videre vil kunne ta inn NRK, P4 og alle de andre store radiokanalene. Dette har fått mange til å reagere. I en meningsmåling foretatt av Dagbladet tidligere i juli, sier for eksempel tre av fem at de er imot overgangen til DAB. Helt stille blir det riktig nok ikke med det første, mange nærradioer i distriktene får lov å sende videre på FM helt fram til 2021. Hva som skjer etter dette, er foreløpig uvisst. LES OGSÅ: Test av DAB-antenner DAB+ tar over for FM I Norge benyttes nå en standard kalt DAB+. Dette er en videreutvikling av DAB - Digital Audio Broadcasting, som blant annet gjør det mulig å få plass til flere kanaler i DAB-nettet. I FM-båndet var det plass til kun fem riksdekkende kanaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon I dag, 8. februar klokken 11. 11, slukker NRK sine FM-sendinger i Trøndelag og Møre og Romsdal. Det betyr at NRK skrur av sine FM-sendinger og sender fra i dag av kun på DAB+ i disse områdene. Det har vært mye fokus på overgangen til DAB og de utfordringene det har, spesielt for de mange bilene som kun har FM-radio (her må vi legge til at løsningen er nær, og den trenger ikke koste mer enn 200 kroner). 11. januar gikk startskuddet i Nordland, da de store riksdekkende radiokanalene og NRK skrudde av FM-knappen, og i løpet av året skal hele landet over på DAB eller DAB+. Nei, FM-nettet slukkes ikke! På tross av hyppige skriverier i mediene om «Nå slukkes FM-nettet», er det egentlig ikke slik: KUN NRK I FØRSTE OMGANG: I Trøndelag og Møre og Romsdal er det kun NRK som skrur av FM-sendingene sine i dag, forteller Line Langnes, juridisk seniorrådgiver i Medietilsynet. Vis mer - Det som skjer, er at det er FM-sendingene som skrus av.

Hvorfor slukkes fm nettet 1

Kostnadene knyttet til denne transformasjonen gjør at mange fortsatt er i tenkeboksen i forhold til hvordan framtida blir. Slik er det også for Romsdals Budstikke og 1FM. – Det vil koste oss rundt én million kroner å få 1FM over på DAB. Dette er penger vi i utgangspunktet ikke har. Vi har imidlertid søkt om støtte til denne overgangen, og har nå fått tilsagn om drøyt 600. 000 kroner fra Medietilsynet, forteller ansvarlig redaktør og administrerende direktør Ole Bjørner Loe Welde. – Til høsten vil styret i Romsdals Budstikke beslutte om vi går for DAB-sendinger for 1FM. Utbyggingen vil i så fall skje allerede fra høsten, sier Loe Welde.

FM-nettet slukkes ikke, sier Line Langnes, juridisk seniorrådgiver i Medietilsynet, til Dinside. - FM-frekvensen brukes til så mye, som for eksempel teleslynger. Og de fleste lokalradioene får lov til å sende på FM-nettet i alle fall frem til 31. desember 2021, forteller hun videre. FM-nettet vil altså fremdeles være der, og du vil fremdeles kunne høre mange lokalradiokanaler der - faktisk er det hele 199 lokalradiostasjoner som har fortsatt løyve til å sende på FM-nettet frem til 2021. - Hva som skjer etter 2021, er det ennå ikke tatt stilling til. Forlengelsen er i første omgang gitt for fem år, forteller Langnes. Kun NRK som skrur over i Trøndelag og Møre og Romsdal i dag I motsetning til hvordan overgangen ble gjort i Nordland, hvor alle radiokanalene som må over på DAB skrudde av FM-knappen 11. januar, vil det skje gradvis i Trøndelag og Møre og Romsdal: I første omgang er det kun NRK som skrur over fra FM til DAB+. De riksdekkende, kommersielle radiokanalene følger etter og blir heldigitale den 21. april, dette er P4 og Radio Norge.

I samarbeid med P4 kjører vi Norge på kryss og tvers og sjekker om dekningen faktisk er på plass. Innimellom finner vi "hull" og da må vi se hva som kan gjøres for å "tette" disse, sier Hox. Nå står Nordland for tur. – Ettersom de er første region hvor FM-nettet skal stenges ned er vi ekstra oppmerksomme på å få sjekket at alt er i orden der. Så ser du en "søkende" bil langs veiene i Nordland i mai, kan det være oss, sier Petter Hox. NRKs Petter Hox er stadig på farten for å sjekke DAB-forholdene. Her er værvarselradioen NRK Båtvær tema sammen med statsmeteorolog Kristen Gislefoss. Foto: Anne Liv Ekroll / NRK Først i verden Vedtaket om at Norge som første land i verden velger å stenge FM-senderne og fra og med år 2017 vil distribuere radiosignalene kun digitalt, skjer 20 år etter at de første prøvesendingene med DAB-sendinger ble gjort i Norge. Også her var Norge tidlig ute. NRK Alltid Klassisk kom på lufta sommeren 1995 som verdens første heldigitale radiokanal i 24 timers drift. To år senere kom NRK Alltid Nyheter som verdens første digitale nyhetskanal i 24 timers drift.