Foss På Engelsk

St Olav Domkirke Oslo

August 29, 2021, 10:10 pm

Historie [ rediger | rediger kilde] Da man bygde den katolske kirken på Hammersborg, rett ved Vår Frelsers gravlund, lå den i landlige omgivelser utenfor selve byen. Arbeidet ble finansiert med private gaver og innsamlinger i utlandet. Den mest generøse enkeltgiveren var dronning Josefine, som selv var katolikk. Kirken ble innviet 24. august 1856. Ettersom det ikke var noen biskop i landet, kunne den ikke vigsles, så dette ble ikke gjort før i 1896 (8. august). Den ble oppgradert til domkirke da Oslo katolske bispedømme ble gjenopprettet i 1953. Den er den andre katolske domkirken i Oslo. Den første var St. Hallvards domkirke, som ble oppført under kong Sigurd Jorsalfare i første halvdel av 1100-tallet i romansk stil og utvidet flere ganger i gotisk stil. Den opphørte som katolsk domkirke ved reformasjonen i 1537. Etter bybrannen i 1624 forfalt den, men ble opprettholdt som menighetskirke for Christiania til den nye Hellig Trefoldigheds kirke ble ferdig i 1639. Den ble til slutt revet i 1667, og steinene i murverket ble brukt til arbeider på Akershus festning.

St. Olav menighet

Det er en del av det å leve i samfunn. Bønn er en måte å kommuniserer i et videre perspektiv. I bønnen kommuniserer vi ikke bare med dem rundt oss, men også med Gud. Også bønnespråket sier noe om hvem vi er. Det tilkjennegir en identitet. Rommet vi savner «Jeg savner domkirken». Det er ordene jeg har hørt aller flest ganger den siste uken. Jeg har ringt rundt og snakket med alle vaktene og de frivillige kirkevertene i åpen kirke. Alle de som vanligvis holder domkirken åpen hver dag, både hverdager, helg og helligdager. Og alle de som holder kirken åpen hver fredag gjennom hele natten. Domkirkeakademiet: Harald Herrestahl om musikklivet i krigsårene 11. 2020 Kampen om «Ja, vil elsker» og om bruken av syklubber og musikkandakter for å unngå sensur. Musikkforsker, organist og komponist Harald Herrestahl forteller oss om musikklivet i Oslo under okkupasjonen. På NRK2: Frigjøringsdagen – Salige er de som skaper fred 5. 2020 8. mai 2020 er det nøyaktig 75 år siden freden kom tilbake til Norge – etter fem lange år med krig og okkupasjon.

De messer som nevnes på lørdager, er antisiperte søndagsmesser. Særlig i jule- og påskehøytidene og tildels om sommeren må man regne med avvik. Messene er på norsk dersom ikke annet er oppgitt. Se også en landsomfattende oversikt. OBS! St. Olav domkirkemenighet feirer messer både i domkirken og i St. Josefs kirke. Ordinære messetider for St. Olav domkirkemenighet (Oslo) Søndag 08. 00 Messe på polsk 09. 30 Messe på engelsk 11. 00 Høymesse på norsk 13. 00 1. søndag i måneden: Messe på vietnamesisk 13. 00 3. 00 2. søndag i måneden: Familiemesse på norsk 14. 30 Familiemesse på polsk 16. 00 Messe på polsk 17. 30 Rosenkrans og skriftemål 18. 00 Messe på engelsk 19. 30 Messe på norsk Mandag 08. 00 Messe på norsk 11. 00 Messe på norsk 17. 15-17. 45 Sakramentstilbedelse. Mulighet for skriftemål. 18. 00 Messe på norsk Tirsdag 11. 30 1. tirsdag i måneden: Orgelkonsert Onsdag Torsdag Fredag 08. 00 Messe på norsk 10. 30 Rosenkransbønnen i kirken 11. 00 Messe på norsk 19. 00 Messe på polsk Lørdag 10.

Status som domkirke fikk den 1950. Arkitektur og interiør Med det lave tårnet og de enkle murflatene var kirkens eksteriør beskjedent. Interiøret ble i 1699 utstyrt med en prektig altertavle og prekestol, skåret av en ukjent nederlandsk mester i fyldig barokkstil, som ble et forbilde for treskjærere i østlandsdalene. I 1720-årene fikk kirken, blant annet ved gaver fra biskop Bartholomeus Deichman, et rikt barokkutstyr. Orgelet fra 1729 ble bygd av den tyske orgelbyggeren Lambert Daniel Kastens. Restaurering Jubileumsgudstjeneste i Oslo domkirke ved Oslos 900-årsjubileum i 1950. Kirken er her nyrestaurert. Mye av det gamle inventaret ble imidlertid fjernet i første halvdel av 1800-tallet, og i 1849–1850 ble det gjennomført en omfattende restaurering. Interiøret ble bygd om i nygotisk stil. Det barokke takmaleriet som forestilte en himmel med skyer, ble overmalt, bare orgelet ble spart. Den tyske arkitekten Alexis de Chateauneuf ledet arbeidet, med arkitekt Heinrich Ernst Schirmer som byggeleder.

st olav domkirke oslo cruise st olav domkirke oslo 2016

Messetider for St. Olav dom­kirke­menighet, Oslo — Den katolske kirke

  • St olav domkirke oslo ny
  • Den blå brygge hvasserveien hvasser meny
  • Blemmer i underlivet
  • St olav kirke oslo påske
  • Sankt Olav domkirke (Oslo) – Wikipedia
  • St olav sykehus
  • St olav kirke oslo messe
  • St olav domkirke oslo city

Musikkandakter fra Oslo domkirke 14. 4. 2020 Takk til alle som var med på direktesendte og digitale gudstjenester i påsken! Oslo domkirke fortsetter å være tilgjengelig på digitale flater. Vi legger fortløpende ut informasjon om musikkandakter som sendes fra Oslo domkirke. Les mer Musikkandakt på St. Hallvards dag 13. 5. 2020 På hjørnet av domkirkens hovedtårn sitter Oslo-djevelen. Det er løver og drager som angriper et menneske. Steinen er fra ca. 1100 og ble funnet i gamlebyen. Den er antakelig fra St. Hallvard-kirken. 15. mai 2020 fyller Hallvard Vebjørnsson – St. Hallvard – 1000 år. Lenker til musikkandakter og gudstjenester i mai 6. 2020 Oslo domkirke strømmer gudstjenester og musikkandakter i den tiden som vi må holde stengt. Sendingene gjøres tilgjengelig i etterkant og finnes som lenker i denne artikkelen. En stiftskandidats møte med bønnelappene i Oslo domkirke 20. 2020 Språk er nært knyttet opp mot vår identitet, hvem vi er. Helt fra barndom av kommuniserer vi med en form for språk til dem rundt oss.

st olav kirke oslo messetider 2018

St. Olav domkirke fra 1856 er menighetens sognekirke. Foto: Chris Nyborg (2005) Menighetskontoret ligger i Akersveien 12, ved siden av St. Olav bokhandel. Foto: Chris Nyborg (2013) Menigheten omfatter medlemmer fra mange nasjoner, noe som gjenspeiles i oversikten over messer. Foto: Ida Tolgensbakk (2010). St. Olav domkirkemenighet i Oslo ble oppretta i 1843 som første katolske menighet i landet etter reformasjonen. Det ble innvilga særskilt dispensasjon for opprettelsen, to år før dissenterloven ga en videre åpning for etablering av kristne samfunn utafor statskirken. Menighet var først knytta til Olavskapellet i Oslo, og siden 1856 har den hatt St. Olav kirke i Akersveien som sognekirke. I 1953 ble kirken gitt domkirkestatus, og menigheten fikk dermed sitt nåværende navn. Menigheten har kontor i Akersveien 12 og menighetslokale på bakkenivå i Akersveien 5 (bispegården). Innafor menighetens grenser finner man i tillegg til St. Olav kirke også St. Dominikus kirke på Majorstua og St. Josephs kirke i Akersveien 6, samt flere kapeller knytta til klostre og ordenshus.