Foss På Engelsk

Fly Over Europa

August 29, 2021, 6:22 am

Harald Hardråde og Oslo Ifølge Snorre skal Harald ha grunnlagt Oslo. Tettbebyggelsen i Oslo er riktignok eldre, men Harald kan ha bidratt til byutviklingen med bygging av kongsgård og kirker. Både i Oslo og i Trondheim reiste han mariakirker. Først med kong Harald var rikssamlingen fullbyrdet; de opprørske opplendingene ble brakt til underkastelse, og trønderhøvdingen Einar Tambarskjelve ble ryddet av veien. Orknøyene og Hjaltland ( Shetland) ble knyttet fast til det norske kongedømmet. Ifølge sagatradisjonen seilte Harald i 1066 med en skipshær til England etter oppfordring fra den engelske jarlen av Northumberland Toste ( Tostig Godwinson), bror av den angelsaksiske kong Harald Godwinsson. 25. september samme år falt Harald i slaget ved Stamford brigde. Hans to sønner med Tora Torbergsdatter, Magnus og Olav (Kyrre) overtok kongemakten i Norge. Harald Hardråde i Oslos bybilde Avdukning av bautaen på Harald Hardrådes plass i Oslo, 1905. Foto: A. B. Wilse. Rytterstatue i granitt En granittstein, smykket med et bronserelieff som er utført av Lars Utne og som fremstiller Harald til hest, ble reist på Harald Hardrådes plass i Gamlebyen i Oslo i 1905.

Fly over europa 3

Allergisk rhinitt kan forårsakes av flere typer allergener, og kan iblant være vanskelig å diagnostisere siden symptomer som tett nese, nysing, rennende nese og kløe i nese og øyne ofte forekommer i forbindelse med andre sykdommer. Blant differensialdiagnosene finnes blant annet forkjølelsesrhinitt, nesepolypper, medikamentell rhinitt (dvs. rhinitt forårsaket av langvarig bruk av avsvellende nesespray), ikke-allergisk rhinitt, hormonell rhinitt og kreft/tumor i nesen. Ikke-allergisk rhinitt Årsakene til ikke-allergisk og ikke-infeksiøs rhinitt er uklare, men tilstanden gjør seg utslag i overfølsomhet overfor visse irriterende stoffer, som avgasser, tobakksrøyk, parfyme eller andre sterke dufter. Man kan også bli overfølsom mot temperatursvingninger og kald luft. Plagene kommer som oftest i voksen alder. Symptomene er de samme som ved allergisk rhinitt, men øyesymptomer er uvanlig og bør følges opp av en lege for en eventuell revurdering av diagnosen. Til forskjell fra allergiske reaksjoner finnes det ingen immunologisk årsak til ikke-allergisk rhinitt.

Stilt overfor den samstemte norske opinionen valgte kongen likevel å bøye av og besluttet 2. september 1811 at det skulle opprettes et «fuldstændigt Universitet» i Norge. Innsamlingsaksjonen viste at nordmennene bare var tilfredse med et universitet likestilt med Københavns universitet. Universitetets første beliggenhet var på Christiania torv. Undervisning i anatomi foregikk i Brænderigaarden, til venstre på bildet, fra 1815 til 1852. Foto: O. Væring/Oslo byarkiv/ CC BY-SA Et skritt mot nasjonal selvstendighet? Kongen aksepterte universitetskravet for ikke å sette nordmennenes lojalitet på spill. Aksjonen hadde vist at det var politisk handlekraft i Norge til å samle nasjonen om felles mål. Men var dette bare et første skritt i retning av politisk løsrivelse fra Danmark? Selskabet for Norges Vel organiserte en landsomfattende feiring. Universitetet ble hilst velkommen som en stor begivenhet for Norge, men det ble også uttrykt lojalitet og takknemlighet til kongen. Eliten var fornøyd med kulturell likestilling med Danmark, men sluttet samtidig opp om den danske kongen.

Fly over europa table

fly over europa 1
  • Fly over europa 3
  • Lone barn
  • Parfyme-klikk.no ekte
  • Fly i lufta over europa