Foss På Engelsk

Sosiale Medier Ungdom

August 30, 2021, 11:18 am
  1. NY FORSKNING: Derfor er unge så opptatt av sosiale medier

Foto: Redd Barna/Andrea Gjestvang Stadig flere barn og unge bruker sosiale medier for å holde kontakt med venner og kjente, og for å treffe andre med samme interesser som en selv. I 2016, brukte nesten 8 av 10 9-16-åringer sosiale medier. Mens nesten ingen 9-11-åringer bruker sosiale medier, tiltok bruken i 12-årsalderen, og jenter bruker sosiale medier mer enn guttene. Mange unge bruker sosiale medier for å vise sin tilhørighet til grupper og fellesskap, og for å engasjere seg i saker som opptar dem. For mange ungdommer, særlig for jenter mellom fra 14 år og oppover, er det viktig med en populær profil, og det er viktig med mange "likes" på bilder, videoer og statusoppdateringer. I 2016 var det Facebook, Snapchat, Instagram og Kik som var de mest viktige sosiale mediene blant norske 9-16-åringer. De digitale mediene er blitt verktøy for kommunikasjon, informasjonsutveksling og -innhenting, og det er i mange tilfeller likegyldig om dette foregår gjennom mobiltelefoner, på datamaskinen eller et nettbrett/tablet.

NY FORSKNING: Derfor er unge så opptatt av sosiale medier

  1. Forskere friskmelder ungdoms bruk av sosiale medier - Kultur
  2. Sitte på gjerdet
  3. Hvordan Nå Ungdom Via Sosiale Medier
  4. Sosiale medier ungdomshuset
  5. Oppussing av kjeller | ifi.no
  6. Sosiale medier - Ungdata
  7. En kasusstudie av global oppvarming | Klimarealistene
  8. Paulus kirke - Paulus og Sofienberg menighet
  9. Begivenheter London | Hva skjer i London
  10. NY FORSKNING: Derfor er unge så opptatt av sosiale medier
  11. Vår frelsers gravlund
sosiale medier ungdomshuset sosiale medier ungdom en

De kommuniserte sannsynligvis ikke med dem som sto dem nær, men med folk de ikke kjente så godt eller fremmede. – Det er ikke det sosiale, men diskusjonen, som er i fokus, sier Brandtzæg. De sosiale brukerne var derimot mindre ensomme. De var på sosiale medier for å holde kontakten med venner og familie. Forskeren mener det er en svakhet ved den nye studien at den ikke undersøker hvilke måter de unge voksne bruker sosiale medier på. De amerikanske forskerne peker selv på at det er viktig å skille mellom ulike typer bruk, for eksempel er noen passive mottakere av innhold mens andre kommuniserer. Brandtzæg mistenker at storbrukerne er lite sosiale på sosiale medier. Kanskje de heller bruker tida på spill, stalking, diskusjon og tidtrøyte. – Det er alltid noen grupper som overdriver bruken og bruker sosiale medier på en måte som kan være dårlig for dem, sier han. Eksklusive grupper Norske ungdommer mellom 13 og 19 år bruker også mye tid på nettet. Tre av ti ungdomsskoleelever og fire av ti elever i videregående skole oppgir at de bruker mer enn to timer på sosiale medier hver dag, viser undersøkelsen Ungdata.

I løpet av kort tid har det skjedd noe i retning av en digital revolusjon. Ungdom er pådrivere og ofte de første til å ta de nye mediene i bruk, enten det handler om PC, internett, smarttelefoner, nettbrett eller ulike spillkonsoller. Digitale medier spiller i dag en sentral rolle i hverdagen – både for skolearbeid og for ungdoms sosiale liv. Den nye teknologien gjør at barn og unge kommer i kontakt med jevnaldrende på nye måter. De nye mediene er dessuten en sentral formidlingskanal for hva som ellers skjer i ungdomskulturene. Det kan handle om alt fra å holde kontakt med venner til å arrangere fester, konserter eller politiske markeringer. Mange lever ut mye av sin sosiale tid på internett, og for den enkelte unge kan det ha store sosiale omkostninger å ikke være til stede. Teknologiske endringer skjer fort og etter hvert som tilgangen til internett øker og prisene på digitale apparater reduseres, endres også ungdommenes bruksmønster. I de siste årene har bruken av datamaskiner gått ned, mens tiden brukt foran mobiltelefon og nettbrett har økt.

Noen er redd for å skryte og andre er redd for at om de ikke skryter nok så tror andre at de ikke har en like bra fritid. Det kan være mange grunner til at man opptrer slik man gjør på sosiale medier, og det er viktig å være forsiktig med å dømme. Det beste er alltid å bli kjent med personen i virkeligheten – kanskje blir du overrasket! Det er bare glansbildet som vises Husk at det som vises på sosiale medier oftest er glansbildet. Det er få som legger ut bilde når de har en dårlig hårdag. Det også få som legger ut bilder de dagene de bare ligger på sofaen og ikke orker å komme seg opp og trene, og det er få som legger ut bilde av Grandiosaen de spiste da de ikke orket å lage seg noe ordentlig. Det man legger ut er bilder av seg selv når man virkelig har stæsjet seg opp og ser bra ut, når man endelig er ute og trener, når man har laget en skikkelig middag man er fornøyd med, og når man er sosial og er ute med venner. Man får ikke et helhetlig bilde av noen gjennom sosiale medier. Det finnes likevel noen morsomme kontoer hvor folk deler kaos, rot og kjipe ting – det ærlige livet.

Nye uttrykksformer:
Blogg
Populær kultur har endret seg
Norges mest populær blogg er skrevet av en 13 åring
10. Nye uttrykksformer:
Nettby er Norges største nettsamfunn
Over 800. 000 medlemmer med snitt alder 20 år
Hundrevis av diskusjonstråder hver dag
11. Risikoer og muligheter
Risikoer
Muligheter
Internet mobbing
Identitetstyveri
Misbruk og utnyttelse
For mye tid foran PC'en
Flere muligheter for selvuttrykk
Flere fleksible måter å lære på
Flere muligheter å bli involvert i positive aktiviteter
12. Sosiale nettverk kan bli gjort tryggere for ungdom hvis ungdomsarbeidere, profesjonelle og troverdige voksne, aktivt engasjerer seg i dem
13. Sosiale medier for ungdomsarbeidere er:
Et miljø der unge mennesker har behov for støtte og veiledning
En markedsføringsverktøy for å fremme ungdomsarbeidets muligheter og aktiviteter
En kommunikasjonskanal for å nå ut til unge mennesker
Et verktøy for å fremme ungdoms kreative uttrykk, politisk engasjement og bredere personlig og samfunnsmessig utvikling
Et utgangspunkt å jobbe fra med å hjelpe ungdom å utvikle sine ferdigheter, interesser og kapasitet på tvers av temaer og områder
14.

Kanskje de også får mindre tid til å være sammen med venner fordi de bruker så mye tid foran skjermen. Samtidig er unge ofte på sosiale medier samtidig som de er sammen med venner, og en undersøkelse fra Medietilsynet viser at norske 9-16-åringer er mye sammen med venner selv om de også bruker mye tid på nettet. De mulige ulempene ved å bruke mye tid på sosiale medier kommer også fram i en kanadisk studie. Den tyder på at ungdom som daglig tilbringer mer enn to timer på sosiale medier, oftere er psykisk syke. Heller ikke denne studien kan imidlertid si noe om hva som kom først – intensiv mediebruk eller psykiske problemer. Og mennesker med dårlig selvtillit kan oppleve Facebook negativt, tyder en annen kanadisk studie på. De sosialt usikre klarer ikke helt å utnytte muligheten til å komme i kontakt med andre der. Ikke mer ensomhet likevel? Andre studier viser mer positive sider ved sosiale medier. Seniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved Sintef spurte nordmenn i alle aldre om nettopp ensomhet og bruk av sosiale medier i 2008, 2009 og 2010.

  1. Allergitest hos fastlege 6