Foss På Engelsk

Investere I Kunst / Kunst & Kultur

September 1, 2021, 8:21 am

- Sats på etablerte kunstnere, som Munch eller Picasso, det er ikke vits i å satse noe lavere, mener kunsthandler Morten Zondag. KUNST. - Om du ikke er tilstrekkelig interessert, bør du gå for noen sikre kort, mener Morten Zondag, som er ekspert på Edward Munch. Publisert: Oppdatert: 19. oktober 2014 09:56, Publisert: 19. oktober 2014 08:12 Kunsthistoriker og kunsthandler Morten Zondag har lang erfaring innenfor norsk og internasjonal kunst og har blant annet jobbet hos auksjonshuset Blomqvist og vært leder for kunstavdelingen i Kaare Berntsen. Han mener at interessen for kunst i Norge har økt de siste årene. - Det har vært mer snakk om det å investere i kunst, og det er opplagt blitt mer av det. De åtte-ti siste årene har interessen for samtidskunst blitt større, mener han. Kunsthistorikeren, som er spesialist på Edvard Munch, forteller at den typiske kunstkjøperen er menn mellom 35 og 60 år. - De som samler på kunst har jo litt penger til overs. Kunst er et overskuddsfenomen. Men det er en forutsetning at du er interessert.

Bibel kunst

  • Oppskrifter med pølse Archives |
  • Investere i kunst
  • Slik tjener du penger på å investere i eiendom | DN
  • Investere i techselskaper? God design er en forutsetning | Finansavisen
  • Investere i kunst love

Investere i kunst video

Investere i kunst

literatur kunst

Investere i kunst love

Spør noen som kan det om råd og spør hvorfor kunsten koster det den gjør. - Så hvor går man når man skal kjøpe kunst? - Du må bruke tid på å orientere deg i markedet. Gå på utstillinger, gallerier og auksjoner. Du må være interessert, sier Zondag. - Det er svært få som kjøper kunst uten å like kunst. Du må være interessert ellers er det ikke noen vits, mener han. - Hva med nettauksjoner? - Det er selvfølgelig fantastiske mengder kunst som blir tilgjengelig der. Men man får ikke alltid sjekket kvaliteten og ofte har du heller ikke noen garanti for at det er slik det blir fremstilt på nett. Du har seriøse forhandlere, som Blomqvist, men det er også mange useriøse aktører. Zondag mener at man ikke bør kjøpe kunst usett. - Det skal mye til for å gjøre et kupp på nettauksjon. Det hender at enkelte gode objekter blir lagt ut for en lav pris, men det er veldig mange andre som også følger med på disse auksjonene, så prisen ender gjerne høyt. Dersom du kommer over noe som virker billig, bør du spørre deg selv hvorfor det er billig.

Kunst & kultur

De søker til galleriene og muséene som aldri før. Les også: Kunsten å gjøre et kunstkupp AKTUELT: Lyst til å diskutere?

investere i kunst now

- Det er viktig å sette seg inn i kunsthistorien og samtidskunsten. Se så mye kunst som mulig for å trene opp øyet til å kunne stole på egne vurderinger, og etter hvert til å se kvalitet og særpreg, råder Mørch. Hun legger til at de fleste skulle ha forutsetninger for å lære seg å skille mellom god og dårlig kunst. Det handler først og fremst om kunnskaper og erfaring. - Er man ute etter å gjøre en god investering, bør man forhøre seg med fagfolk. Snakk for eksempel med anerkjente samlere og folk som arbeider i gallerier eller kunstinstitusjoner, sier Falkenberg. Hauge mener et godt sted å begynne er Nasjonalgalleriet eller andre kunstmuseer og gallerier. - Er man helt fersk, er det lurt å gå litt i museer. Alle de store byene i Norge har gode kunstmuseer. Man bør merke seg navnene på de kunstnerne som er utstilte her, for museene kjøper inn de beste kunstnerne. Etter hvert finner man ut hva man selv liker. Det er veldig individuelt. I tillegg tipser Hauge om nettsidene og. Dette er to kjente kunstauksjonshus i Norge, og her kan man følge med på prisutviklingen i kunstmarkedet.

Ti gaver som øker i verdi I november i fjor ble fargelitografiet Vampyr II solgt for 11, 8 millioner på Munch-Auksjonen i Oslo. Dette er internasjonal auksjonsrekord for et grafisk verk. (Bildet er et utsnitt. ) Hva bør man kjøpe? - Det viktigste å tenke på, er at kunsten bør være omsettelig. Det vil si at den må være mulig å selge på auksjoner. 95 prosent av all kunst som lages i Norge er ikke omsettelig fordi kvaliteten ikke er god nok. Verkene til amatørkunstnere vil for eksmepel aldri bli verdt noen ting, sier Hauge. Han mener det viktigste er å kjøpe ordentlig kvalitet. - Kjøp best mulig kunst, gjerne litt dyrere enn du egentlig hadde råd til. Strekk deg litt lenger, for det kommer du ikke til å angre på. Wenche Falkenberg forteller at det er størst sannsynlighet for å tjene penger på verk av allerede anerkjente kunstnere. - Disse vil alltid stige i verdi. Derfor kan det være et godt kjøp, om man får en god pris. Men om man tør å være litt dristig, kan det også være svært lønnsomt å satse på en ennå ung og ukjent kunstner.

  1. Og boo